01/04/2012

“Visions are worth fighting for. Why spend you life making someone else's dreams?”

Lentokentällä Suomeen mennessä sisääni iski ahdinko, kun tajusin, että seuraavan kerran matkatessani Suomeen mulla ei taidakaan olla paluulippua Pariisiin... Tein siis listan asioista, jotka jäljellä olevien viiden kuukauden aikana täytyy tehdä. Yksi niistä oli Tim Burtonin näyttelyssä käyminen, ja sinnehän sitten suuntasikin heti viime viikon maanantaina!
Näyttely oli tosiaan vierailun arvoinen. Valitettavasti kuvia ei saanut ottaa (nämä kuvat ovat otettu itse näyttelyn ulkopuolelta), sillä esillä oli paljon kaikkea jännää; alkuperäisiä luonnosteluja ja käsin kirjoitettuja loruja, Burtonin ensimmäisen kirjan mallikappale, elokuvien rekvisiittaa (esim. Saksikäsi-Edwardin asu ja Sweeney Toddin veitset), alkuperäisiä mallinukkeja elokuvien hahmoista... Miten joku keksiikään niin paljon kaikkia nerokkaita juttuja ja pieniä yksityiskohtia? Kokonaisuudessaan näyttely oli tosi inspiroiva ja mielenkiintoinen, vaikken mitenkään fanaattisesti palvokaan Burtonia.
Burtonin maailma alkoikin kiehtoa tuon näyttelyn jälkeen vain entistä enemmän ja täytyy kyllä mennä katsomaan herran tänä vuonna ilmestyvät elokuvat Dark Shadows ja Frankweenie. Onhan meillä sentään sama työnantajakin, Disneyn jättikoneisto! Ehkä mustakin vielä paljastuu jotain vastaavia piileviä neron piirteitä.
Cinématheque française -museo, jossa Burtonin näyttely on esillä, sijaitsee 12. arrondismentissa, jota en tunne mitenkään hirveän hyvin kuten en muutakaan eteläistä Pariisia. Etenemisemme olikin sitten aikamoista hortoilua näyttelystä ulos selviydyttyämme, ja liikkumistamme ohjasivat jännien paikkojen metsästys ja nälkä. Päädyimmekin sitten sattumalta Ranskan kansalliskirjaston yhden osion, François Mitterrandin kirjaston pihamaalle. Tähän kirjastoon kuuluvat siis tosiaan nuo neljä tornia sekä pari alempaa kerrosta, joiden katolla tuo silta vei. Wikipedian mukaan kirjastossa on noin 31 miljoona nimikettä säilössä, joten nuo hyllyt eivät ole aivan yhtä nopeasti läpikolutut kuin Äänekosken kirjaston nuortenosasto...Jos se kirjasto on jo loppu eikä rahaa ole lentolippuihin Pariisiin, laitan tähän loppuun vielä lohdutukseksi Tim Burtonin ohjaaman The Killersin musiikkivideon. Musta taisi sittenkin tulla fani...

No comments:

Post a Comment