08/05/2012

Shakespeare and Company

Viimeiset viisi vuotta lukemistoni on koostunut lähinnä koulukirjoista, tai jos olen heittäytynyt oikein railakkaaksi, olen jopa saattanut jotain äidinkielen novellianalyysia varten lukea jonkun fiktiivisen romaanin. Ala-asteella kävin kuitenkin kirjastossa suunnilleen joka viikko ja rakastin lukemista. Täällä Pariisissa 40 minuutin junamatkat (bussissa en voi edes lukea) ovat herätelleet kirjanörttiä sisälläni. Se kirjanörtti on aina viihtynyt kirjakaupoissa. Voisin vaeltaa siinä vähän ummahtaneessa tuoksussa ikuisuuden.

Viikonloppuna kävin kuuluisassa Shakespeare and Company -kirjakaupassa aivan Notre Damen nurkalla (latinalaiskorttelin puolella Seineä). Alkuperäinen kauppa perustettiin vähän eri paikalle latinalaiskortteliin vuonna 1919, ja nykyisellä paikallaan se on ollut vuosta 1951. Kauppa on erikoistunut englantilaiseen kirjallisuuteen ja Wikipedian mukaan se oli mm. Hemingwayn lempiputiikki. Ja vinkki kirjailijanurasta haaveileville: kirjailijanalut voivat majoittautua kaupan yläkerrassa muutamaa päivittäistä työtuntia vastaan. Täytyy pitää tämä mielessä, jos joskus tunnen tarvitsevani inspiraatiota Pariisista...

Kaupassa ei saanut valitettavasti ottaa sisällä kuvia, mutta toisaalta siellä oli myös ehkä sen takia maagisempi tunnelma. Siellä oli kuitenkin tosi kotoisaa lattiasta kattoon kirjoja täynnä olevien hyllyjen seassa. Alakerrassa oli myynnissä olevia kirjoja ja yläkerrassa vanhempia, vain luettavaksi tarkoitettua. Lukemista varten oli laitettu penkkejä pieniin salaisiin lukunurkkiin, ja yhdessä huoneessa pääsivät sitten varmaankin nuoret muusikonalut soittamaan pianoa kaupan asiakkaille. Yksi seinä oli täynnä kävijöiden kirjoittamia viestejä ja rekvisiittana oli vanhoja kirjoituskoneita ja yhdessä nurkassa leluja seikkailemassa.

Shakespeare and Company on tosi söpö paikka. Siellä vierailu hoituu sopivasti Notre Damen kuvailun ja latinalaiskortteleissa illallistamisen välissä. Aikataulun voi päättää kiinnostuksen mukaan: siellä voi vain pyrähtää tai sitten osallistua vaikka johonkin tapahtumaan, joita kaupassa järjestetään viikoittain.

No comments:

Post a Comment