13/07/2012

Midnight in Paris


Ei, tässä jutussa en arvioi Woody Allenin elokuvaa (joka muuten oli ihan ok, mutta liian "jee amerikkalaiset pääsevät Pariisiin!!"), vaan esittelen teille Pariisin yöelämää! Varmasti on olemassa paljonkin ihmisiä, jotka tuntevat kaupungin öiset kujat paljon minua paremmin, mutta tässä on ainakin jotain vinkkiä, jos joku haluaa kokeilla Pariisin baaritarjontaa. Ja pohjustuksena voisin sanoa, että itse pidän niin rauhallisesta jutustelua ja live-musiikista kuin villistä tanssilattian valloituksesta, joten jutut ovat sen mukaan kirjoitettuja.


Bastille
Bastillen aukiolta lähtevä katu Rue de la Roquette ja etenkin sen varrella oleva Rue de Lappe tarjoavat kymmenittäin pieniä baareja, jotka ovat niin vieri vieressä sekä pääsymaksuttomia, että Bastille on täydellinen paikka pub crawlille. Alueen joka baarissa on happy hour klo 17-21/22, jolloin cocktailit irtoavat parhaimmillaan 4,50 eurolla (parhaimmat olen tainnut saada Iguanassa). Häppäreiden loputtua monessa paikassa hinnat hyppäävätkin sitten kymmenen euron tienoille, mutta esimerkiksi The Hideoutissa saa torstai-iltaisin koko yön tuoppeja 2,50 eurolla. Bastille sopiikin ehkä enemmän rauhalliseen istuskeluun, vaikka joidenkin baarien alakerrasta löytyy myös tanssilattia sitä janoaville.

Beaubourg (Châtelet)
Pariisin ensimmäisessä arrondismentissa (naapurustossa) Centre Pompidoun ja Les Halles -ostoskeskuksen kupeessa on oma baarikeskittymänsä. Eniten elämää löytää kaduilta Rue Saint-Denis ja Rue des Lombards. Vaikka alueella on paljon turisteja, hinnat ovat yleensä ihan ok eikä baareihin joudu maksamaan sisälle ainakaan mitään ökyhintoja. Yksi ehdoton helmi on Le Komptoir, jonka alakerrasta löysimme viisi yhdessä jammailevaa kitaristia, jotka eivät sen kummemmin esiintyneet ja ottivat halukkaita mukaan. Alueella on myös kaikkien Pariisien baariketjujen (Café Oz, O'Sullivans, The Hideout) kuppilat.


Champs-Élysées
Kuten voi jo arvata, Champs-Élyséen klassissa miljöössä myös yöelämästä nauttimisesta saa pulittaa vähän suurempia summia. Kadun varrella ja sen lähistöllä on suuria klubeja, mm. Duplex, The Queen, Showcase ja Club 67. Niissä musikki on usein aika elektrovibaista, vaikka tosin joissain klubeissa on myös useampi huone valittavana. Yleensä näihin paikkoihin saa maksaa sisälle 15-25 euroa illasta riippuen (sisällyttäen yhden juoman) ja sisään voi joutua odottamaan tunnista kahteen. Näihin paikkoihin kannattaa katsella tarjouslippuja SoonNight -nettisivulta. En tiedä, onko kokemus ihan kaiken tuon rahan ja vaivan arvoinen, mutta näissä paikoissa pääsee ainakin tanssimaan!


Grands Boulevards
Tällä alueella tuntuu liikkuvan vähän opiskelija-alueita vanhempaa porukkaa nauttimassa samoista aiemmin mainituista baariketjuista. Joka kerta aivan tupaten täynnä on kuitenkin ollut Pub James Hetfeeld's, jossa on kyllä hyvät baarimikot, jos sinne tiskille asti pääsee joskus liikkumaan väentungoksessa. Tunnelmaa tästä paikasta ei ainakaan puutu!
Vähän suurilta bulevardeilta poistuessa vastaan tulee myös tanssiklubeja. Hittimusiikkia Erasmus-bileet olivat aina viime lukukautena Players-baarissa (jossa en itse ole kyllä koskaan käynyt), ja hyvä elektropaikka on The Social Club, jossa ihmiset ovat aika räiskyviä tyyliltään. Läheltä löytyy myös ilmeisesti ainakin ennen kuuluisa Rex Club, jota en ole koskaan kokeillut.


Le Marais
Le Marais on Pariisin homonaapurusto ja yöelämätarjonta on sen mukaista. Baareihin on vaikeaa päästä sisään, jos porukassa on yhtään liikaa tyttöjä, sillä yleensä baarit ovat jo pieniä ääriään myöten täynnä. Meno on aika riehakasta, ja joissain paikoissa on esimerkiksi miestarjoilijoiden suihkushow'ta tarjolla... En osaa nimetä mitään erityisen loistavaa baariyksilöä, mutta jos Centre Pompidoun nurkalta lähtee seuraamaan katua Rue Sainte-Croix de Bretonnerie, sateenkaarilippuihin ei voi olla törmäämättä.


Montmartre
En ole koskaan liikkunut juhlimistarkoituksella tällä alueella, mutta kesäiltaisin porukkaa näkyy usein paljon minimaalisten baarien edustalla, mikä vaikuttaa oikein mukavalta tavalta viettää iltaa. Kukkulan alle Moulin Rougen viereen ovat majoittautuneet myös baariketjut, joista Café Oz on auki kymmeneen asti aamulla. Ja punaisten lyhtyjen maailmasta kiinnostuneille Pigalle on place to be.
En tunne siis Montmartrea kovin hyvin, mutta mitä olen kuullut, en lähtisi sinne ensimmäisenä vaaleahiuksissa tyttöporukassa liikkumaan keskellä yötä. Kokeneemmalle yöseikkailijalle ja illan aloittamiseen se lienee kuitenkin loistava!

Paris 14 & 15
Pariisin 14. ja 15. arrondisment ovat aika rauhallisen oloista aluetta, jolla lähinnä keskiluokkaiset perheet asustelevat. Siellä on kuitenkin yksi vakiotanssipaikkani, Mix Club, joka soittaa perustanssihittikamaa eikä ole kyllä kertaakaan pettänyt varmana luottopaikkana. Myös muista alueella kokeilemistani paikoista, Back Upista ja Café Ozista, jääneet kokemukset ovat olleet oikein hyviä. Porukka on aika opiskelijapainotteista ja musiikki mukavan tanssittavaa.


Quartier Latin & Saint-Germain-des-Prés
Tämä entinen Pariisin sivistyksen tyyssija tarjoaa nykyään katsauksen opiskelijaelämään ja pieniin pubeihin. Viikolla paikoissa on alueen opiskelijoiden ansiosta paljon alennuksia ja pieniä tapahtumia, mutta mitä enemmän mennään Saint-Germain-des-Prés puolelle, sitä korkeammalla hinnat ovat. Myös täällä kannattaa siis metsästää häppäreitä! Yksi kaverini on aivan hulluna englantilaiseen pubiin The Bombardieriin, toinen mojito-paikka La Rhumerieen ja itse ihastuin La Tennessee -ravintolan jäämansikkamargaritoihin. Myös erityisesti näillä tienoilla Seinen varrella on usein porukkaa nauttimassa illan pimenemisestä, mikä on oikein mukavaa. Usein jollain on kitara mukana ja samalla saa vilkutella kateellisille jokiristeilijöille. 

République & Oberkampf
En ole liikkunut tälläkään alueella kovin paljoa, mutta vähän undergroundimmasta menosta tykkäävät tuntuvat aina hehkuttavan Républiquea ja Oberkampfia. Itse olen tykästynyt The International -indieclubiin, jossa on joka ilta live-esiintyjä eivätkä hinnat ole pahat. Tälle alueelle soveltaisin samaa sääntöä kuin Montmartrelle, eli aivan kokematonta turistia huutavassa porukassa en ehkä lähtisi liikkeelle.

+ Turvallisuus
On varmaan ihan turha sanoa, että Pariisissa pitää olla järki mukana. Ison kaupungin ihmisiä ryöstetään enemmän tai vähemmän salakavalasti, joistain nyt on kai vaan kiva hakata joku viaton ohikulkija ja kaduilla on omat epämääräiset asukkinsa. Niillä samoilla kadoilla voi kuitenkin myös kohdata aivan mahtavia ihmisiä, ja suurkaupungiksi Pariisissa sattuu vähän tuntemattomiin kohdistuvia väkivaltarikoksia (kyllä, olen googlettanut yön kauhuntunteina aihetta). Yleisesti kannattaa pitää mielessä, että mitä pohjoisempaan ja idempään mennään, sitä helpommin joutuu vaikeuksiin. Jos ei kuitenkaan lähde yksin hortoilemaan, pitää suhteellisen matalaa profiilia ja ei jätä sitä järkeä kotiin, Pariisin yöelämästä pitäisi voida nauttia ihan kuin missä tahansa muussakin kaupungissa.

P.S. Nälkäiset juhlijat joutuvat pettymään Pariisissa, sillä Mäkit menevät keskustassa viimeistään kahdelta kiinni, mikä vääryys!

2 comments:

 1. Heippa, kiinnostava blogi ja nostalgiaa herättävä postaus! ;) Nykyisin istun mieluummin iltaa lähibrasseriessamme, mutta joskus viime vuosikymmenen puolivälissä tuli ulkoiltua enemmänkin. Ulkoilin yleensä Marais'lla tai (vähän kliseisesti) Latinalaiskorttelissa, riippuen siitä, kenen kanssa olin liikenteessä.

  Vitosessa klassiseen iltaan sisältyi mm. Le Violon Dingue (alakerran holvisalissa tanssilattia, paikan omistaja ruotsalainen) ja le Pub Saint Michel (ikkunasta näkymä Notre Damelle, avoinna klo 06 asti aamulla). Jos sitten klo 6 nälkä yllätti, suunnistimme hiukopalalle läheiseen Café Le Depart -brasserieen, joka on avoinna ympäri vuorokauden. :)

  Hieno muutos tuohon aikaan nähden on se, ettei baareissa saa enää polttaa sisällä. Sain joskus jonkinlaisen savumyrkytyksen jossain täpötäydessä pariisilaisbaarissa, kun istuinpaikkaa ei ollut, mutta koko väkijoukolla roihusi rööki. Aikani köhittyäni silmissä musteni. Onneksi väkijoukko oli sen verran tiivis, etten kopsahtanut lattiaan. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei täytyypäs tsekata nuo vitosen baarit, ei olekaan varmaan tullut noissa käytyä! Le Departiin olen kyllä sen sijaan päätynyt lopettamaan iltani, ja pasta carbonara siinä neljän maissa ensimmäistä junaa odotellessa on kyllä maistunut!

   Ja olen kyllä todella tyytyväinen, ettei baareissa saa polttaa. Välillä meinaa jo ihan väkijoukon tiiviyden takia lähteä taju, joten en halua edes kuvitella sitä tupakansavun kera... Onneksi sulle ei kuitenkaan hirveän pahasti käynyt!

   Delete